Fast foody zabijają bakterie jelitowe, które powodują, że jesteśmy szczupli

urzadzenie-aby-schudnacPewnie nie potrzebujesz kolejnego dowodu przeciwko fast foodom, jednak znany brytyjski naukowiec ma dla Ciebie jeden.

Podczas gdy wysoko przetworzone składniki i olbrzymie ich porcje nie stanowią dla nas żadnego pożytku, nowe doniesienia wskazują na to, że mogą one również zabijać pożyteczne bakterie, które pomagają w spalaniu kalorii.

Odkrycie to jest rezultatem badania przeprowadzonego przez genetyka epidemiologa, prof. Tima Spectora z King’s College London nad związkami pomiędzy bakteriami zasiedlającymi jelita, a naszym zdrowiem.

Odkrył on, iż dieta składająca się z względnie małej liczby składników, z których większość stanowią produkty wysoko przetworzone, jest dla bakterii jelitowych toksyczna. Wiele z nich może zginąć już w ciągu kilku dni od rozpoczęcia diety składającej się z tego rodzaju pożywienia.

Spector opracuje w szczegółach badanie w swojej nadchodzącej książce “Mit diety: prawdziwa nauka za tym, co jemy”, która skupia się na roli, jaką zróżnicowana dieta odgrywa we wspomaganiu pożytecznej mikroflory w organizmie człowieka.

W jednym z badań omawianych w książce, Spector pisze o swoim 23 letnim synu, Tomie, który zgodził się na spożywanie przez 10 dni tylko i wyłącznie nuggetsów, frytek, burgerów i Coca-Coli.

“Zanim zacząłem fast foodową dietę mojego taty, moje jelita zasiedlało ok. 3500 gatunków bakterii, w tym dominujący firmicutes”, powiedział The Australian młody Spector, student genetyki.

“Kiedy tylko zacząłem dietę, straciłem błyskawicznie 1300 gatunków bakterii, a moje jelito zdominowane zostało przez inną grupę, zwaną bacteroidetes. Konsekwencją stał się fakt, że dieta McDonaldsowa zabiła 1300 gatunków bakterii w moim jelicie”, powiedział.

Odkrycie to zasugerowało jego ojcu, że wiele przypadków otyłości nie może być przyczyną nadmiernego jedzenia.

“Drobnoustroje mają złą prasę, ale tylko kilka z milionów gatunków jest szkodliwych, natomiast wiele jest niezbędnych dla naszego zdrowia”, prof. Spector powiedział The Australian.

“Alarmujące jest to, że zmiany zachodzące w naszej mikroflorze jelitowej, są najprawdopodobniej odpowiedzialne za znaczną część epidemii otyłości i wynikających z niej konsekwencji jak cukrzyca, nowotwory i choroby serca”, powiedział. „Jest jasne, że im bardziej różnorodna jest  dieta, tym bardziej różnorodna jest twoja flora bakteryjna i tym lepszy jest stan twojego zdrowia w każdym wieku.”

Podobne wyniki osiągnięto w trakcie innych badań: prof. Rob Knight z Uniwersytetu Kolorado w Boulder, który współpracuje ze Spectorem, wykazał, że przeniesienie bakterii jelitowych z otyłych ludzi do myszy może powodować u gryzoni zwiększenie masy ciała.

W swojej książce Spector twierdzi, że w ciągu ostatniego stulecia różnorodność drobnoustrojów w ludzkim organizmie zmniejszyła się prawie trzy razy. Jednak są też dobre wiadomości: produkty takie jak ciemna czekolada, czosnek, kawa i belgijskie piwo zwiększają różnorodność pożytecznych bakterii jelitowych.

Nota redaktora: NewsHour ma na uwadze fakt, iż niektóre ze stwierdzeń w tym artykule nie mogą zostać niezależnie zweryfikowane, ponieważ wspomniane badanie nie zostało opublikowane, ani nie jest dostępne do wglądu w zrecenzowanym czasopiśmie. Co więcej, kiedy badania nad myszami wykazały związek pomiędzy mikroflorą bakteryjną, zmianami dietetycznymi i otyłością, tak dowody w przypadku ludzi pozostają mniej jasne. Robert Knight z Uniwersytetu Kolorado napisał w ostatniej analizie na łamach British Journal of Nutrition: „Wyzwaniem pozostaje identyfikacja klucza patogennych drobnoustrojów oraz założenie przyczynowego (niż asocjacyjnego) związku pomiędzy określonymi drobnoustrojami i danym fenotypem choroby lub psychologicznym.”

źródło:
http://www.pbs.org/newshour/rundown/junk-food-kills-helpful-gut-bacteria-study-finds/