Staracie się o dziecko? Wiecie jak ważna jest dieta. Włączcie do swojego menu kilka produktów, które zwiększają płodność i potencję. Ich pozytywne działanie jest potwierdzone przez badania naukowe.
Awokado
Te niepozorne owoce (tak, awokado jest owocem!) to prawdziwa bomba witaminowa. Mają również dużo minerałów i zdrowych substancji oleistych. Jak wpływają na płodność? Awokado zawiera dużo witaminy E, którą nazywa się „witaminą płodności”. Badania wykazały, że poprawia ona prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej macicy, miejsca w którym ma zagnieździć się zarodek. Dodatkowo awokado jest bardzo dobrym źródłem folianów, tak potrzebnych do prawidłowego rozwoju płodu. Kwas foliowy zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej u płodu i przedwczesnemu porodowi.
Awokado jest świetne na surowo. Spróbuj go w warzywnej sałatce. Możesz także przygotować z niego prosty sos guacamole (awokado+oliwa+czosnek) a także zjeść posypane solą i skropione sokiem z cytryny. Awokado świetnie sprawdzi się jako składnik różnych koktajli. Prosty przepis: awokado+gruszka+kwi+szpinak+sok z cytryny. Na zdrowie!
Dynia piżmowa
Dynia to cenne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Zawiera dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Dynie są bogate w beta karoten, który wpływa na produkcję progesteronu. Hormon ten przyczynia się do utrzymania ciąży. Beta-karoten poprawia również jakość plemników.
Dynia sprawdzi się jako składnik zup-kremów ale także upieczona to świetny dodatek do potraw mięsnych. Spróbuj również dyniowego risotto i zapiekanek z dodatkiem dyni.
Buraki
Buraki to źródło antyoksydantów i azotanów. Wpływają one również na zwiększenie poziomu hemoglobiny. Są świetnym remedium dla osób, które cierpią na problemy z anemią. Buraki to znakomita kuracja, która wzmacnia cały organizm, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wpływają na płodność, zwiększając przepływ krwi, poprawiając ukrwienie macicy i ułatwiając zagnieżdżenie się w niej zarodka.
Buraki to nie tylko barszcz. Spróbujcie ich w wersji pieczonej z ziołami, jako carpaccio z buraków a zmienicie zdanie o tej niepozornej roślinie. Świetnie smakują z dodatkiem ostrego koziego sera.
Łosoś
Ta ryba to świetne źródło białka i kwasów z rodziny omega-3. Badania wykazały, że ich odpowiedni poziom jest niezbędny do utrzymania płodności u kobiet. Kwasy omega-3 są również potrzebne dla właściwego rozwoju płodu. Wpływają na rozwój mózgu, układu krwionośnego i oczu.
Zaletą łososia jest to, że bardzo łatwo można go przyrządzić. Wystarczy trochę ziół i oliwy i kilka minut w piekarniku, aby mieć pyszne danie. Fani kuchni orientalnej mogą dodać do niego sos teriyaki.
Granaty
W starożytności granaty były symbolem płodności. Są one bogate w składniki odżywcze, witaminy K i C, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały. Spowalniają procesy starzenia, działają antyrakowo i wspomagająco w problemach z krążeniem. Wpływają na zdrowie kości. Badania wykazały, że sok z grantów spożywany w czasie ciąży pozytywnie wpływa na rozwój mózgu u dzieci.
Warto więc pić sok z granatów i jeść granaty. Ale można również wykorzystywać je jako dodatek do deserów i sałatek.
Orzechy
Orzechy są pełne prozdrowotnych substancji odżywczych i mają antyrakowe właściwości. Wpływają na jakość spermy, są doskonałym źródłem kwasów omega-3, witaminy E (wpływającej na endometrium), witamin B i protein. Wystarczy garść orzechów dziennie, aby sperma miała lepszą jakość i zdolności motoryczne.
Orzechy można pogryzać jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do ciast i sałatek. Wartościowe są zwłaszcza orzechy włoskie.
Komosa ryżowa
Te ziarna to przede wszystkim źródło wysokoodżywczych protein. Komosa ryżowa, nazywana również quinoa nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe i błonnik. To prawdziwy superfood. W diecie śródziemnomorskiej jest rekomendowana, jako produkt zwiększający płodność. Jest świetna również w trakcie ciąży, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na proteiny.
Quinoa to świetna baza do sałatek ale również dodatek do potraw, który zastąpi ryż czy ziemniaki.